top of page
Etsi

KHO:n lausunto asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on 13.12.2017 päivätyssä lausunnossaan ottanut kantaa hallituksen esitysluonnokseen laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollosta.



KHO kiinnittää lausunnossaan huomiota valinnanvapauden valtiontukiluonteeseen, erityisesti liikelaitosten taloudellisen ja ei-taloudellisen toiminnan luonteen kannalta.

Lausunnossa asiakkaan ilmoitusvelvollisuus väliaikaisen palveluntuottajan valinnasta katsottiin osittain ylisääntelyksi.


Valitusoikeuden osalta sopimuksen ja päätöksenteon suhde, sekä niistä johtuvat erilaiset valituskeinot katsottiin ongelmallisiksi. Esitysluonnoksen mukaan palveluntuottajan valinnasta on tehtävä hallintopäätös, mutta palvelun tuottamisen aloittaminen ja käytännön järjestelyt tapahtuvat sopimuksen perusteella. KHO katsoo lausunnossaan, että sopimuksen käyttöala ja oikeussuojan hakeminen jäävät näissä tilanteissa epäselviksi tulkintatilanteissa.


Muutoksenhaun osalta KHO katsoo, että esityksen perusteluita tulisi täydentää siten, että muutoksenhaku tapahtuu hallintolainkäyttömukaisesti asiakkaan vaihtaessa palveluntuottajaa luvanvaraisesti. KHO:n mukaan tämä toisi selkeyttä siihen, milloin oikaisuvaatimus tarvitaan. Lisäksi lausunnossa katsotaan, että jatkovalitus maakuntavalituksesta korkeimpaan hallinto-oikeuteen tulisi perustua valituslupaan.


KHO pitää kaavaillun lainsäädäntökokonaisuuden ennakkonotifiointia komissiolle tarpeellisena.

bottom of page