Julkiset hankinnat
1. VM: Harmaan talouden torjunnan työohje hankintayksiköille
Valtiovarainministeriö julkaisi Hankinta-Suomi-toimenpideohjelman ”Harmaan talouden torjunnan työohje hankintayksiköille” 31. toukokuuta 2023. Työohje esittelee harmaan talouden ilmiöitä, joihin hankintayksikkö voi toiminnassaan törmätä. Ohjeessa on tietoa tekijöistä, jotka altistavat harmaan talouden eri muodoille ja ehdotuksia riskien pienentämiseksi. Lisäksi siinä on kuvattu, miten toimia tilanteissa, joissa tällaisia riskejä on tunnistettu. Miksi työohjeelle on tarvetta?
Vuonna 2022 julkisten hankintojen yhteenlaskettu volyymi vuositasolla oli arviolta noin 45 miljardia euroa. Jo pelkästään hankintojen laajuus tekee sen, että ne voivat olla harmaan talouden toimijoille mielenkiintoisia. Tutkijat ovat lisäksi havainneet, että julkiset hankinnat ovat Suomessa harmaan talouden riskikohteita. Tyypillisiä harmaan talouden ilmiöitä ovat esimerkiksi verojen kiertämien, hankintoihin kohdistuvat tarjouskartellit, pimeä työ ja korruptio eri muodoissaan.
Harmaan talouden ilmiöiden riskitekijöitä on mahdollista kartoittaa ja niihin voi varautua ennakkoon. Edellytys on, että harmaan talouden ilmiöistä on perustiedot ja että niiden riskit pidetään mielessä tarjouskilpailuja järjestettäessä ja kilpailutuksista kertyvää dataa tarkasteltaessa.
Huolestuttavatko harmaan talouden riskit hankinnoissa? Mietityttääkö, kuinka nämä riskit olisi mahdollista välttää hankinnan eri vaiheissa? Voisiko riskien välttämisestä koitua myös tosiasiallisia säästöjä, ja voisiko niillä parantaa hankintojen laatua?
Meillä Hankintajuristeilla on vuosien asiantuntemus ja kokemus hankintojen parista. Olemme mielellämme avuksenne kaikissa yllä mainituissa kysymyksissä. Luodaan yhdessä lainmukaiset, laadukkaat ja yhteiskunnallisesti vaikuttavat hankinnat juuri teidän tarpeisiinne sopivalla tavalla!
2. Oikeustapaukset
Julkisten hankintojen oikeustapauksissa on kyse suorahankinnasta ja siitä määrättävästä seuraamusmaksusta sekä uhkasakon tuomitsemisesta maksettavaksi.
Lue julkisten hankintojen oikeustapaukset
MAO 223/2023
MAO 223/2023
Antopäivä: 10.5.2023
KKV: HY on laiminlyönyt hankintalain asettamat edellytykset päättäessään jatkaa terveyskeskuksen vastaanottopalveluita koskevaa sopimusta kilpailuttamatta sitä. Hankintayksikkö ei ole voinut perustella suorahankintaa jälkikäteen esitetyllä olettamuksella, jonka mukaan muita kiinnostuneita palveluntuottajia ei olisi ollut.
Rekrytointihaasteet eivät ole suorahankintaperuste.
Kun otetaan huomioon hankintayksikön menettely sekä hankintasopimuksen arvo ja luonne, hankintayksikölle tulee määrätä 65.000 euron suuruinen seuraamusmaksu.
HY: Asian valmistelun aikana on käyty hankintaan liittyvää markkinavuoropuhelua alalla toimivien potentiaalisten tarjoajien kanssa. Lopputulema on ollut se, että mahdollinen kilpailutus hankintayksikön asettamilla kriteereillä ei ole herättänyt suurempaa kiinnostusta alalla toimijoiden keskuudessa.
Joka tapauksessa mahdollisen seuraamusmaksun tulee olla pienempi, ja siinä tulee huomioida kysymyksessä olevan rikkomuksen ja toiminnan moitittavuus. Seuraamusmaksun tulee olla enintään 12 000 euroa.
MAO: HY ei ole esittänyt markkinaoikeudessa selvitystä siitä, että se olisi ennen suorahankinnan tekemistä yrittänyt kilpailuttaa hankinnan avoimessa tai rajoitetussa menettelyssä saamatta lainkaan tarjouksia tai soveltuvia tarjouksia. Asiassa saadun selvityksen perusteella hankintayksikkö on toiminut tietoisena hankintalain säännöksistä.
MAO: HY:llä ei ole ollut hankintalain mukaista suorahankintaperustetta. HY:n toiminta on ollut tietoista ja moitittavaa.
Seuraamukset: MAO määrää HY:n maksamaan valtiolle seuraamusmaksuna 65.000 euroa.
KHO:2023:25
KHO:2023:25
Antopäivä: 24.4.2023
Asian tausta: Kysymys siitä, onko markkinaoikeus voinut tuomita 1.7.2021 asetetun 100 000 euron uhkasakon Lempäälän kunnan maksettavaksi.
HY: Talvikunnossapitopalveluita on voitu hankkia väliaikaisella järjestelyllä, kunnes uusi tarjouskilpailu on ehditty toteuttaa. Markkinaoikeuden päätöksen vuoksi hankinnan kohde on jouduttu määrittelemään uudelleen. Lisäksi tarjouskilpailua ei olisi ehditty järjestää ennen varsinainen talvikunnossapitokauden 1.11.–30.4. alkamista, sillä sopimustoimittaja on saatava hyvissä ajoin tätä ennen. Uhkasakon määrä on ollut epätavallisen ja kohtuuttoman korkea.
KHO: Saadun selvityksen perusteella kunta on vasta 19.10.2021 ryhtynyt toimiin sopimalla aiemmin tehdyn väliaikaisen sopimuksen jatkamisesta, kunnes uusi tarjouskilpailu on ehditty toteuttaa. Uuden kilpailutuksen valmistelu on 27.10.2021 annettu KuHa Oy:lle. Toimeksiantosopimuksen mukaan työmääräarvio on ollut 20 tuntia. Valmistelu ei ole edellyttänyt laajaa lisätyötä.
Uutta tarjouskilpailua koskeva hankintailmoitus
Uutta tarjouskilpailua koskeva hankintailmoitus on julkaistu 15.2.2022. Kunta on viivytellyt markkinaoikeuden päätöksestä 1.7.2021 johtuviin toimenpiteisiin ryhtymisessä eikä kysymys ole enää ollut hankintalain 153 §:n mukaisesta hankinnan väliaikaisesta järjestämisestä.
Kun otetaan huomioon julkisten hankintojen kilpailuttamisvelvollisuuden turvaaminen sekä se, että hankintapäätös on pantu täytäntöön kaikilla kiellon kohteena olevilla kunnossapitoalueilla, maksettavaksi tuomittavan uhkasakon määrää harkittaessa merkitystä ei ole annettava sille, että kumottua hankintapäätöstä ei ole pantu täytäntöön koko sen varsinaisella hankintakaudella. Uhkasakko ei myöskään ole liian korkea päävelvoitteen laatuun nähden.
Lopputulos: Uhkasakko voitiin tuomita maksettavaksi, eikä sen määrää alennettu. Markkinaoikeuden päätöstä ei muutettu.
3. KKV vei sidosyksikköhankinnan markkinaoikeuteen
Hankintalain mukaisia menettelyjä ei tarvitse käyttää sellaisessa hankinnassa, jonka hankintayksikkö tekee sidosyksiköltään. Sidosyksiköllä tarkoitetaan hankintayksiköstä muodollisesti erillistä, päätöksenteon kannalta itsenäistä yksikköä. Lisäksi edellytetään, että hankintayksikkö käyttää sidosyksikköön määräysvaltaa samalla tavoin kuin omiin toimipaikkoihinsa. Sidosyksikköjen liiketoiminnalle muiden kuin hankintayksiköiden kanssa on myös asetettu raja-arvot hankintalaissa. Nämä hankintalain asettamat sidosyksikön kriteerit ovat nousseet keskusteluun KKV:n markkinaoikeudelle tekemän esityksen johdosta.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue oli hankkinut henkilöstöhallinnon palveluita suorahankinta sidosyksikkönään pitämältään Sarastialta. Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on esittänyt, että markkinaoikeus määrää mainitun sopimuskauden päättymään ennenaikaisesti. KKV esittää hyvinvointialueelle myös 1000 euron seuraamusmaksua. KKV ei pidä Sarastiaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen sidosyksikkönä, joten hankinta olisi tullut kilpailuttaa.
KKV ryhtyi selvittämään hankintaa sille tulleen toimenpidepyynnön perusteella. KKV:n arvion mukaan Sarastiaan luodut päätöksentekorakenteet eivät täytä hankintalain määräysvaltaa koskevia edellytyksiä. Hyvinvointialueen määräysvalta on KKV:n mukaan muodollista, eikä hyvinvointialue voi käyttää ratkaisevaa päätösvaltaa Sarastian strategisiin tavoitteisiin tai tärkeisiin päätöksiin. Näin ollen sidosyksikköhankinnan edellytykset jäävät täyttymättä.
KKV:n näkemyksen mukaan hyvinvointialueen tekemä suorahankinta on osa laajempaa ilmiötä, joka johtuu tämän perusteluiden mukaan sidosyksikkösääntelyn virheellisestä ja liian laajasta tulkinnasta. Määräysvaltakriteeriä ei ole tarkemmin arvioitu kansallisessa oikeuskäytännössä, mikä vaikuttaa sidoshankintayksikköhankintojen tulkinnanvaraisuuteen. Huomioitavaa on, että tätä vastoin Euroopan unionin tuomioistuin on arvioinut mainittua kriteeriä tuoreehkossa ratkaisussaan C-383/21 Sambre & Biesme.
KKV pitää markkinaoikeuden antamaa ratkaisua tarpeellisena, sillä se selkiyttäisi sidosyksikköhankintojen käyttöedellytyksiä. Me Hankintajuristeilla olemme erikoistuneet sidosyksikköhankintoihin ja autamme niissä mielellämme Sinua, kun tarvitset apua!
4. Muita uutisia
Muista päivittää MAO:n osoite muutoksenhakuohjeisiin
Markkinaoikeus (sekä Helsingin hallinto-oikeus ja työtuomioistuin) on muuttanut 29.5.2023 takaisin Pasilan Tuomioistuimet-taloon osoitteeseen Radanrakentajantie 5, 00520 Helsinki. Muuttunut osoite tulee päivittää kaikkiin hankintayksiköiden valitus- ja muutoksenhakuosoituksiin.
Tarvitsetko apukäsiä lomakaudelle? Hankintajuristit avustavat myös kesällä!
Kesäkuukausien haasteena usein on, että lämmin sää sekä kertyneet kesälomapäivät houkuttelevat työvoimaa toimistoilta rannoille ja mökeille. Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen: me Hankintajuristeilla autamme hankintojen läpiviennissä ja muissa toimeksiannoissa myös lomakuukausina ja läpi kesän, ja työvoimanne taas saa rauhassa palautua ja valmistautua syksyn haasteisiin koko lomakauden ajan!
Hankintajuristit muuttivat Pörssitaloon!
Hankintajuristit muuttivat historialliseen Pörssitaloon! Toimistomme löytyy nyt uudesta osoitteesta Fabianinkatu 14 A, 00100 Helsinki.
Pörssitalo on rakennettu vuonna 1912, ja rakennus on todistanut Suomen historian merkittävimpiä liike-elämän hetkiä. Arkkitehtuurisesti Pörssitaloa pidetään eräänä 1900-luvun suomalaisen jugend-arkkitehtuurin vaikuttavimmista edustajista. Hankintajuristeilla onkin nyt suuri ilo ja kunnia siirtyä uusiin toimitiloihin upeisiin Pörssitalon puitteisiin!