Onko hankintayksikkö asettanut syrjiviä vähimmäisvaatimuksia, soveltanut asetettuja vertailuperusteita väärin tai perusteetta sulkenut tarjouksenne kilpailutuksen ulkopuolelle?
Hankintapäätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun tyytymättömällä on käytettävissään muutoksenhakukeinoja, joilla voidaan pyrkiä saamaan virheellinen menettely korjatuksi. Muutoksenhakuoikeus ei koske vain tarjouksen jättäneitä tarjoajia, vaan muutosta voi hakea myös esimerkiksi muu alalla toimivia yritys, joilla on intressi saada virheelliseen menettelyyn muutos.
Hankintaoikaisuvaatimus vai valitus markkinaoikeuteen?
Julkisissa hankinnoissa tarjoajalla on käytettävissään yleensä kaksi muutoksenhakukeinoa – hankintaoikaisuvaatimus ja valitus markkinaoikeudelle. Hankintaoikaisuvaatimus ja valitus ovat toisilleen rinnakkaiset prosessit. Hankintaoikaisuvaatimuksella hankintayksikköä vaaditaan korjaamaan menettelyssä tapahtunut virhe ja hankintayksikkö voi korjata virheen omatoimisesti. Markkinaoikeudelle tehtävässä valituksessa voidaan puolestaan vaatia esimerkiksi markkinaoikeutta määräämään hankintayksikkö korjaamaan virheellinen menettelynsä.
Hankintaoikaisun voi nähdä markkinaoikeusmenettelyä kevyempänä ratkaisuna. Hankintaoikaisuvaatimus ratkeaa yleensä nopeasti, eikä siihen liity esimerkiksi tuomioistuimen käsittelymaksua tai oikeudenkäyntikuluriskiä.
Muista tiukka määräaika
Määräaika hankintaoikaisuvaatimuksen ja markkinaoikeusvalituksen tekemiselle on molemmissa pääsääntöisesti 14 päivää. Koska muutoksenhakuaika on suhteellisen lyhyt, hankintayksikön mahdollinen virheellinen on menettely arvioitava pian hankintapäätöksen tiedoksi saamisen jälkeen.
Tarjoaja voi käyttää muutoksenhakukeinonaan hankintaoikaisuvaatimusta, markkinaoikeusvalitusta tai molempia samanaikaisesti. On tärkeää huomata, että molemmat määräajat kuluvat samanaikaisesti. Tarjoajan ei näin ole yleensä mahdollista tehdä ensin hankintaoikaisuvaatimusta ja vasta hankintayksikön vastauksen jälkeen harkita valitusta markkinaoikeudelle, sillä hankintayksikkö ei välttämättä ehdi käsitellä oikaisuvaatimusta ennen kuin määräaika markkinaoikeuteen umpeutuu. Usein onkin perusteltua tehdä sekä hankintaoikaisu että valitus markkinaoikeudelle samaan aikaan.
Hankintayksikkö ja hankinnan arvo vaikuttavat käytettävissä oleviin muutoksenhakukeinoihin
Hankintalain mukaisten kynnysarvojen ylittyminen on keskeisin käytössä oleviin muutoksenhakukeinoihin vaikuttava asia. Mikäli hankinnan arvo alittaa hankintalain mukaisen kansallisen kynnysarvon, hankinnasta ei voi valittaa markkinaoikeuteen. Oikaisuvaatimuksen tekeminen on kuitenkin mahdollista myös kynnysarvon alittavista hankintayksiköiden pienhankinnoista. Hankinnan ennakoitu arvo vaikuttaa hieman myös seuraamuksiin, joita markkinaoikeus voi virheellisen menettelyn perusteella määrätä.
Myös hankintayksikön luonne vaikuttaa käytettävissä oleviin muutoksenhakukeinoihin. Kuntien tekemissä hankinnoissa muutosta voi pyrkiä hakemaan hankintalain mukaisten muutoksenhakukeinojen lisäksi myös kuntalain mukaisella oikaisuvaatimuksella.
Apua hankinta-asioihin
Hankintajuristit ovat apunanne julkisiin hankintoihin liittyvissä asioissa. Autamme teitä mielellämme arvioimaan, onko hankintayksikkö menetellyt hankintasääntöjen mukaisesti sekä annamme neuvoa muutoksenhakuun.
Ota yhteyttä ja varaa ilmainen alkukartoitus tästä!