Yhdysvalloissa tekijänoikeusvirasto on aiemmin tänä vuonna julkaissut ohjeita koskien tekoälyllä tuotettujen teosten rekisteröinnin arvioimista. Ohjeet korostavat arvioinnissa muun muassa sitä, kuinka iso osa työstä on ihmisen tekemää ja mikä taas tekoälyn aikaansaannosta.
Nyt käsillä olleessa tapauksessa rekisteröinnin hakija ei tuonut ilmi hakemuksessaan tekoälyn osuutta luomistyössä. Tämän lisäksi arviointiin vaikutti se, että tekijänoikeusvirasto oli pyytänyt hakijaa poistamaan teoksesta tekoälyn luomat osat, mutta hakija oli kieltäytynyt. Näin ollen virasto päätyi kannalle, että tekoälyn ja hakijan luomat osat teoksessa ovat sulautuneet yhteen eivätkä ole erotettavissa. Tekoälyn todellinen rooli teoksen luomisessa jäi siis epäselväksi.
Tekoälyn avulla luodulle teokselle on ennenkin pyritty hakemaan suojaa, mutta esimerkiksi Yhdysvaltain tekijänoikeusvirasto on säännönmukaisesti hylännyt tällaiset hakemukset.
Tekoälyn käytön yleistyminen myös yritysten arjessa luo uusia haasteita, joihin yritysten tulee varautua. Haasteet liittyvät immateriaalioikeuksiin ja patentoitavuuteen sekä esimerkiksi yrityssalaisuuksiin ja tietoturvaan. Digi- ja väestötietovirasto korostaa ohjeissaan eettistä näkökulmaa. Virasto muistuttaa, että tekoälyn hyödyntämiseen liittyy uudenlaisia sosiaalisia, yhteiskunnallisia, tietosuojaan ja ympäristöön liittyviä riskejä, joita organisaatioiden pitää ennakoida ja huomioida. Näiden uusien riskien tunnistamisessa ja niihin varautuessa me Hankintajuristit olemme mielellämme apunanne!
Comments