EU ja Vietnam yhteisymmärrykseen vapaakauppasopimuksesta

EU ja Vietnam pääsivät elokuussa yhteisymmärrykseen vapaakauppasopimuksesta. Sopimusteksti vaatii vielä hiontaa, mutta se on tarkoitus saada valmiiksi vuoden 2015 aikana.

Vapaakauppasopimus poistaa kaupan esteitä purkamalla suurimman osan EU:n ja Vietnamin välisistä tullitariffeista. Se sisältää ehtoja myös työntekijöiden oikeuksista sekä immateriaalioikeuksien suojaamisesta.

Sopimus on merkittävä myös julkisten hankintojen näkökulmasta. Vapaakauppasopimukseen tullaan sisällyttämään GPA-sopimuksen (WTO:n julkisten hankintojen sopimus) kanssa yhteneviä ehtoja julkisista hankinnoista, kuten esim. vaatimukset läpinäkyvästä tarjouskilpailusta ja tarjoajien yhdenvertaisesta kohtelusta. Eurooppalaiset yritykset saavat sopimuksen voimaantultua osallistua esim. joidenkin valtionyhtiöiden, 34 julkisen sairaalan ja kahden suurimman kaupungin Hanoin ja Ho Chi Min Cityn julkisiin tarjouskilpailuihin.

Vietnam on yksi Aasian nopeimmin kasvavista talouksista. Suomen vienti Vietnamiin vuonna 2014 oli 80 miljoonaa euroa ja tuonti 151 miljoonaa euroa.